Actua & Publicaties

Nieuw: Publicatie Sterke leraren maken het verschil in de strijd tegen kinderarmoede.

Inspiratieverslag uit de lerende netwerken Kleine kinderen, grote kansen. Hefbomen naar rijke kansen. De leraar én lerarenopleider maken het verschil.

Publicatie Kleine kinderen, grote kansen. Samen evalueren voor meer impact in de strijd tegen kinderarmoede in de gezinsondersteuning en de kinderopvang.

banner bij Actua & Publicaties
terug naar overzicht

ZOOM! Armoede en deprivatie bij kinderen in armoede

Om het beeld scherper te stellen hebben onderzoekers op Europees niveau een aanvullende indicator ontwikkeld: specifieke deprivatie bij kinderen. Deze indicator meet de dagelijkse problemen die kinderen ondervinden en die verschillend kunnen zijn van die van hun ouders. Hij vertrekt van de toegang tot eenzelfde geheel van 17 items die men voor elk kind in Europa als noodzakelijk beschouwt: eet het kind elke dag groenten en fruit? Nodigt het soms vrienden uit thuis? Kan het kind deelnemen aan uitstapjes en feesten op school? Leeft het kind in een behoorlijk verwarmde woning? Een kind leeft gedepriveerd als het gezin zich minstens drie van deze 17 items niet kan veroorloven (zie de lijst op p. 2). Hoe hoger het aantal items waar het kind niet over beschikt, hoe ernstiger de deprivatie.

Publicatie: 

https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2018/20181213AJ?fbclid=IwAR3nsqCLnidMwZIfLUXQqmBEtdJb_6lYjyGFygcy9g62eYVRgnIrOsXEzX8 

Blikveld: 

https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2018/294932?utm_source=newsletter&hq_e=el&hq_m=5537714&hq_l=17&hq_v=32e9415fe2 

terug naar overzicht